Так що «відновлюватимуть» у Саржиному Ярі?

Саржин яр. Фото: Харків Times

Харківська міська рада заявляє, що будівництво, яке планується в одній з найкращих рекреаційних зон Харкова – водно-пейзажному парку Саржин Яр – фінансуватиметься з коштів Державного агентства з відновлення та розвитку інфраструктури, а не за кошти міського бюджету.

Про це Харків Times дізнався з публікації Харківського антикорупційного центру (ХАЦ).

Перший заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства Харківської міськради Олексій Богач підтвердив антикорупційникам плани на будівництво в Саржиному Ярі.

«До війни ми планували зробити там три- чи чотириповерховий паркінг, з’єднаний з метрополітеном. Плануємо його трошки переробити, зробити його місцем, яке включало би в себе безпековий простір — будівля буде з’єднана з метрополітеном і сама по собі буде подвійного призначення. І було б гарно, якщо б ми змогли розміщати там медичні, загальноосвітні можливості. Коли війна закінчиться, будівля може використовуватися як цивільна [споруда], паркінг чи будь-що», – сказав Богач.

Чесно кажучи, це якось не збігається із завданням на проектування того ж таки центру, де планується зробити «дві конференц-зали (на 400-500 місць і на 200-250), пресцентр, офісні приміщення різної площі класу “А”, технічні приміщення, заклад харчування, коворкінг, закритий паркінг для службових авто на 10-20 машиномісць». Саме на це проектування виставлені на тендер, що має відбутися 11 серпня, 7,5 млн гривень з бюджету Харкова.

Це будівництво дійсно фігурує у Постанові Кабінету міністрів України №770 від 25 липня, згідно із якою Держагентство з відновлення та розвитку інфраструктури має виділити кошти на «будівництво міського багатофункціонального центру по просп. Науки (в районі станції метро “Ботанічний сад”) в м. Харків».

Яким чином міська влада Харкова виправдала перед державою необхідність саме такого нового будівництва у місті, настільки постраждалому від війни, яким є Харків, залишається лише гадати. До речі, цей центр – єдине, що у Харківській області зазначене як «нове будівництво» у перечні об’єктів, що додаються до Постанови № 770. Але пан Богач обмовився, що, з його точки зору, вартість цього будівництва значно перевищує ті 180 мільйонів, які на незрозумілий центр у Харкові готове виділити Держагентство.

«Я вважаю, що ця будівля коштуватиме не менше, ніж 600 млн гривень», – сказав перший замдиректора Департаменту ЖКГ в інтерв’ю ХАЦ.

Тобто, за 600 мільйонів гривень у місті, де, за словами того ж Богача, зруйновані близько 500 житлових будинків, півсотні з яких підлягають знесенню, держава має побудувати те, що після війни перетвориться на «паркінг чи що»?! У місті, де станом на березень, зруйновані 69 шкіл, 53 дитячі садки та 15 лікарень, ми будуємо за державні кошти незрозумілий «багатофункціональний центр», проект для якого замовляє чомусь СКП «Харківзеленбуд»? Це неприпустимо, навіть якщо, як запевняє Богач, «міських грошей там не буде зовсім».

Навіть компанія «Авантаж», яка до вторгнення проектувала щось схоже на цей центр саме у цьому місці, зараз розуміє певну токсичність цієї затії та відхрещується від цього проекту.

«Особисто я не маю ніякого відношення [до потенційного будівництва  багатофункціонального центру в Саржиному Яру], компанія “Авантаж” також не має ніякого [відношення]. “Авантаж” не бере участь, не планує [брати участь у тендері щодо виготовлення проєктної документації на будівництво], — запевнив ХАЦ директор компанії “Авантаж” Євген Іосілевич.

Залишається сподіватися, що розголос та обурення харківців зупинять це ганебне «відновлення» і гроші підуть на дійсно необхідні місту будівлі та реконструкції.

Як повідомляв Харків Times, Харківська міська рада має намір побудувати в одній з найкращих рекреаційних зон міста – водно-пейзажному парку Саржин Яр – багатофункціональний центр на площі 1,7 га, що становить 10% території. Спеціалізоване комунальне підприємство «Харківзеленбуд» вже оголосило тендер на виготовлення проєктної документації для цього будівництва. Ціна питання поки що 7,5 млн гривень. Аукціон має відбутися 11 серпня.

За словами заступника директора Департаменту житлово-комунального господарства Олексія Богача, в місті значно пошкоджені близько 500 будинків, 50-60 з яких підлягають знесенню, а решта має пройти комплексні експертизи.

Станом на кінець березня 2023 року у Харкові зруйновані 1 457 об’єктів інфраструктури. Від російських обстрілів постраждали 69 шкіл, 53 дитячі садки та 15 лікарень.